Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 17:46 - смъртната присъда за българските домати
Автор: poryazov37 Категория: Политика   
Прочетен: 1480 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  СМЪРТНАТА   ПРИСЪДА ЗА  БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ  

 

                         В последно време в медиите се появяват  материали  произнасящи „ смъртна присъда на българския домат.” Като гледам  какво е образованието и възрастта на авторите,се чудя как техните сетива са преминали,както те казват, „в далечните години на двадесети век.”, за да имат представа от вкуса на българските домати. А това е така,защото повечето от цитираните от тях сортове отдавна са излезли от употреба и ако по пазарите ви предлагат семена от тези сортове,можете да бъдете сигурни,че продавачът е кръстник на незнайно как добити семена.Тези семена не могат да се ползват от стоковите стопанства,защото по никакъв начин не може да се докаже,че са от обявения  сорт с характерните му качества,защото не могат да се прилагат съвременни технологии и  защото не издържат на транспорт и продължително съхраняване

         Най.често се споменава сортът домати Идеал,

който има отлични вкусови качества,но само в продължение един-два дни.Неговият легендарен вкус е придружен от бързо омекване и разваляне и чувствителност на всички болести по доматите. Растенията са високи и трябва да се отглеждат на колове,което е свързано с много ръчен труд Почти същото е положението и при останалите „автентични български „ сортове.Това е една от причините тези сортове да се отглеждат само в личните стопанства на малки площи.Доматите за търговската мрежа и консервната промишленост се произвеждат в стокови  стопанства от  сертифицирани  сортове, селекционирани в наши или чужди селекционни центрове.Вече има български сортове,които претендират  за качеството на Идеал,но с по-голяма трайност ,родовитост и устойчивост на основни болести.За съжаление  от тях се произвеждат ограничени количества семена  и нуждата от семена се покрива от  чужди селекционни фирми.

Първоначално   нямаше  голяма разлика между българските и чуждите сортове и те се приемаха добре от консуматорите. В края на миналия век обаче в европейската селекция  започна бързо  смяна на сортовия състав с високодобивни  сортове  с едри , гладки,твърди,равномерно,оцветени,здрави,сповишено
съдържание на биологично активни вещества плодове ,устойчиви на болести и неприятели и най-вече, издържащи на продължително съхраняване и транспортиране сортове.Този процес съвпадна с политическите и икономическите промени  у нас и рязкото намаляване на научните изследвания и площите, заети с домати.Това доведе до  рязко увеличаване на вноса на домати и практически  не по.малко от 80 % от консумираните и преработените домати са от внос.Вносните домати са произведени предимно в Турция и Гърция от  хибридни
( F1 ) сортове. .Пазарите бяха залети с много атрактивни  домати, но със силно влошени  вкусови качества. Масовата оценка беше „найлонови домати за  храна на животни”.

За лошите вкусови качества се  търсеха  обяснения в химичния състав на плодовете,беритбената зрелост,транспорта,хладилните камери .Изказваха се мнения като” новите сортове са кръстоски с добавени в тях хормони,багрила и специален ген,който забавя зреенето на плодовете”и даже,че са резултат на” генни манипулации.”Недоволството на консуматорите стимулира отглеждането на стари български сортове,

загубили значението си при социалистическото земеделие ,но отглеждани на малки площи в домашните градини.Неизравнената на външен вид продукция ,но с  „български вкус”се предлагаше на 2-3 пъти по .висока цена .Предприемчиви  зеленчукопроизводители ,прилагайки елементарни  методи на отбор,успях да изравнят някои популации от самоопрашващите се домати   и да ги предлагат на пазара  като традиционни сортове.От нерегистрираните и неапробирани посеви се произвеждат количества семена,с които миналата година пловдивските пазари бяха залети с розови домати. Това производство е в нарушение на Закона за производство на семена и посадъчен материал,но контролните орани явно са си затваряли очите предоставяйки бонус на зеленчукопроизводителите   за възраждане на зеленчукопроизводството.Миналата година  производителите на домати и на семена от домати бяха силно разтревожени във връзка с проекто -директива на Европейската комисия,забраняваща използванетона несертифицирани семена,включително и в домашните градини.Миналият месец обаче,
Европейският парламент с голямо мнозинство отхвърли проекта,което внася спокойствие в редиците на производителите на домати,до тогава когато ИАСАС реши да влезе в контролните си функции.
Покрай тези
и други спекулативни  съждения се чуват и няколко важни въпроси:

1. Новите сортове лоши ли са или причината е в следберитбените манипулации ?

Целогодишното, ритмично снабдяване на пазара със свежа продукция се осъществява  чрез внос на домати от други страни.За да не се развалят по време на транспорта и съхраняването до реализирането в магазина, доматите се берат в  в подходяща техническа зрелост.Тази степен на зрелост настъпва толкова по-рано от физиологичната зрелост,колкото повече време е необходимо на доматите да достигнат до консуматорите По време на транспорта и съхраняването се поддържа температура12-15 градуса и относителна влажност на въздуха 80%. Преди подаването в магазините,доматите се третират с етилен,който ускорява процесите на зреенето  и плодовете приемат характерния за тях цвят.Биохимичните процеси във вътрешността на плодовете ,обаче изостават или не могат да се възстановят.Поради това  вкусът на доматите отстъпва,

макар и не много, на вкуса на откъснатите непосредствено преди консумацията .Влошаването на качеството не се дължи на сорта.Този метод  се използва при всички плодове и зеленчуци.Използваше се и при износа на ранни домати за  страните от бившия социалистически лагер

2.Новите сортове  Long Shelf Live ли са и какво значи това ?Решението на проблема с продължителното запазване на качеството на доматите дойде от Израел с откриването на гена  „рин”в див домат със жълти плодове,които практически не зреят.При хибридизация с нормални сортове се получава хибрид с вида на културния сорт,но със забавяне на зреенето до 1-2 месеца.Плодовете са много твърди,не омекват,здрави,с чудесен външен вид.Месестата част на плодовете е изградена от плътна,твърда,белезникава маса и малка плацента..Доматите от този тип бяха наречени  Long Shelf Live / продължително живеещи след беритбата /.По селекционен път качеството  бе подобрено,но все още не задоволява.В продължение на няколко години те завладяха пазарите, в това число и българските.Българската селекция,обаче се отказа от използването на гена «рин « ,тъй като доматите са предназначени за вътнрешния пазар и не се нуждаятт от продължително съхраняване,а са постигнати  добри резултта и чрез подбор на родителски форми. В заключение,вносните домати  са Long Shelf Live , но българските,доколкото ги има ,не са Long Shelf Live.

3. Новите сортове кръстоски ли са и какво значи това ?Зеленчуковите сортове биват директни и хибридни.След името на хибридните сортове се поставя буквата  F и цифрата 1 /    F1  /..Семената на
директните сортове се получават чрез свободно самоопрашване.При хибридите семената се получават чрез контролирано кръстосване на два сорта.Хибридите са по-жизнеспособни,комбинират различни признаци и качества и обикновено са по-високодобивни..Семена от отгледаните хибридни растения не  трябва да се събират,защото в следващите 
поколения се получава разпадане в различни комбинации на родителските признаци. Точното възпроизвеждане на стопанските качества на родителските признаци изисква ежегодно производство на хибридни семена.Понастоящем се създават предимно хибридни сортове и семена  трябва да се купуват всяка година.

         4. Новите сортове  ГМО / генномодифицирани организми / ли са и какво значи това ?Генномодифицирани организми / ГМО / са тези които са създадени чрез директни манипулации на носителя на наследственоста в растителните клетки – ДНК / дезоксирибонуклеинова киселина /.ДНК представлява верига от гени. Всеки ген е частица от веригата и определя някакъв признак.При генните манипулации  във веригата се вмъква парче от друга верига,което определя липсващ признак.По този начин към всеки сорт може да се прибави нов признак,например устойчивост на една болест. Във всички съвременни селекционни центрове  имат възможност да извършват подобни манипулации.При доматите това все още не е разрешено,въпреки че първият ГМО е реализиран при доматите.Нито една селекционна фирма не предлага ГМО сортове ,поради което  сортовете  които можем да купим не са ГМО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   ГМО,   качество,   сортове,   домати-,


Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poryazov37
Категория: Политика
Прочетен: 903655
Постинги: 53
Коментари: 833
Гласове: 62
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930