Иван Порязов, Валентина Петкова, Нася Томлекова
Предлаганата книга Зеленчукопроизводство третира принципите и агротехниката на производството на зеленчуци с намерението да даде основни знания на студентите от висшите училища, специалистите от научното обслужване, зеленчукопроизводителите и любителите градинари със средно образователно ниво. Когато основните знания за растителната физиология, анатомия и функции са понятни, много от принципите и практиките в зеленчукопроизводството следват своята логична последователност. Поради това тук е отделено по-голямо внимание на растежа и развитието на зеленчуковите растения и влиянието на факторите на средата. Основните знания в определена степен излизат извън обичайните граници на знанието за производство на зеленчуци и се срещат с други дисциплини, които намират приложение в зеленчукопроизводството. Това, надяваме се, ще улесни читателите в усвояването на материята и при прилагането й в практиката. Поради тези съображения в Зеленчукопроизводство са включени текстове за болестите и неприятелите, торовете и сортовете зеленчукови култури, предлагани на българския пазар.
Книгата включва 34 глави, организирани в две части. Първата – обща част, е посветена на основните знания. След кратък преглед на историята на зеленчукопроизводството в България,също на кратко, са представени произходните центрове и различните класификации на зеленчуковите култури.Хранителното, диетичното и лечебното значение на зеленчуците са основание за тяхната консумация Последователно е представено значението на витамините, багрилата, минералните соли, ароматните вещества, органичните киселини, етеричните масла, фитонцидите, хормоните, протеините и въглехидратите. Ударение е поставено върху възможността за регулиране на растежа и развитието на зеленчуковите растения и зависимостта им от екологичните фактори: интензитета на светлината и фотопериода, топлината,структурата и плодородието на почвата,хранителните вещества,почвената и въздушната влажност,биологичните и антропогенните фактори. Представени са методите за вегетативно и семенно размножаване като особено внимание е обърнато на качеството и обработката на семената и тяхното сертифициране според българските и европейските закони.Отделно е разработен въпросът за качеството на зеленчуковите сортове и неговите елементи : качество на продуктовата част,продуктивност , пригодност за отглеждане при различни технологии и производствени направления и адаптивност.В отделна глава са представени етапите и методите на селекцията на зеленчукови сортове.По-специално внимание е обърнато на вътревидовата и междувидовата хибридизация и индуцирания мутагенезис. В следващите глави са описани елементите на производствената технология с акцент върху съвременни практики.При обработката на почвата е подчертано значеиието на профилирането на почвената повърхност като технологична основа на агротехническите практики.Посочени са особеностите на сеитбата при зеленчуковите култури като е обърнато внимание върху големината и формата на хранителната площ. Последователно са описани грижите за отглеждане на посева и ефекта от мулчирането.Подчертана е ролята на сеитбообращението за висок, качествен и стабилен добив и запазване на почвеното плодородие.В главата за торене е обърнато специално внимание на органичните торове/ оборски тор,компост,биохумус,бактерийни торове,хуматни торове,суспензионни торове /.При минералните торове са изброени предимствата на комбинираните торове, на фертигацията и листното подхранване.Показани са особеностите на гравитационното и .капковото напояване и дъждуването. Борбата с плевелите,болестите и неприятелите е представена като интегрирана система с минимално използване на пестициди.Описани са типовите признаци на вирусните,микоплазмените,бактерийните и гъбните болести.Отделна глава е посветена на приложението на биотехнологиите .Конкретно представени са маркерната селекция с морфологичните,биохимичните и молекулните маркери,тъканното култивиране с калусните ,суспензионните,прашниковите,
протопластните,ембрионалните и меристемните култури и регенерационните методи органогенеза и соматична ембриогенеза.Разгледан е и проблема за генетично модифицираните организми.
Във втората, специална част, се съдържат сведения за 54 от разпространените и отглеждани у нас зеленчукови култури. При подреждането им сме следвали подхода на ботаническата класификация при систематизирането на растенията, който според нас би улеснил читателя при практическото им използване. В рамките на семейството културите с по-голямо икономическо значение са представени с по-подробна информация, а където има сходство между отделните видове, читателят се препраща към културата с пълно описание. За всеки зеленчуков вид е дадена информация за произхода, разпространението и значението му. Ботаническата част е представена дотолкова, доколкото е необходимо за идентификация на видовете и сортовете, за определяне на необходимостта от специфични агротехнически практики и обясняване на физиологичните процеси. В биологичната характеристика са описани изискванията на зеленчуковите растения към факторите на средата. Специално внимание е отделено на реакцията на растенията на температурата и фотопериода и процесите на растежа, развитието и формирането на продуктовата част. Резюмирано описание на симптомите на икономически важните болести и неприятели дава възможност за идентифициране на причинителя на заболяването и търсене на специализирана помощ. Представено е изчерпателно изложение на почти всички български сортове, независимо от това дали се намират в семепроизводство. Представени са по-голямата част от сортовете, предлагани от чужди селекционни фирми през последните няколко години, които в значителна степен дават облика на зеленчуковите култури към настоящия етап. Производствените направления и технологии са представени сравнително подробно при водещите култури във всяко семейство и в ограничен вид при другите култури.
Съдържанието на книгата е съставено на базата на вековния опит на българските градинари, резултатите от изследванията на учените от ИЗК „Марица” и приложенитe у нас световни постижения.
Авторите
Издателство и печат „ДИМИ 99”
София 2013
Книгата е издадена с подкрепата
на Международната агенция по атомна енергия
Време е на родни производства да се мина...
Не може правосъдието да спира заради пан...
Гонзо зарязан от жена си след свиреп ска...
Енергийен режим в Европа ще e неизбежен ...