Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 19:33 - ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВ
Автор: poryazov37 Категория: Политика   
Прочетен: 1322 Коментари: 0 Гласове:
0



                ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО 

                        Иван Порязов, Валентина  Петкова, Нася Томлекова

 Предлаганата книга Зеленчукопроизводство третира принципите и агротехниката на производството на зеленчуци с намерението да даде основни знания на студентите от висшите училища, специалистите от научното обслужване, зеленчукопроизводителите и любителите градинари със средно образователно ниво. Когато основните знания за растителната физиология, анатомия и функции са понятни, много от принципите и практиките в зеленчукопроизводството следват своята логична последователност. Поради това тук е отделено по-голямо внимание на растежа и развитието на зеленчуковите растения и влиянието на факторите на средата. Основните знания в определена степен излизат извън обичайните граници на знанието за производство на зеленчуци и се срещат с други дисциплини, които намират приложение в зеленчукопроизводството. Това, надяваме се, ще улесни читателите в усвояването на материята и при прилагането й в практиката. Поради тези съображения в Зеленчукопроизводство са включени текстове за болестите и неприятелите, торовете и сортовете зеленчукови култури, предлагани на българския пазар.

Книгата включва 34 глави, организирани в две части. Първата – обща част, е посветена на основните знания. След кратък преглед на историята на зеленчукопроизводството в България,също на кратко,  са представени произходните центрове и различните класификации на зеленчуковите култури.Хранителното, диетичното и лечебното  значение на зеленчуците  са основание за тяхната консумация Последователно е представено значението на витамините, багрилата, минералните соли, ароматните вещества, органичните киселини, етеричните масла, фитонцидите, хормоните, протеините и въглехидратите. Ударение е поставено върху възможността за регулиране на   растежа и развитието на зеленчуковите растения и  зависимостта им  от екологичните фактори:  интензитета  на светлината и фотопериода, топлината,структурата и плодородието на почвата,хранителните вещества,почвената и въздушната влажност,биологичните и антропогенните фактори. Представени са методите за вегетативно и семенно размножаване като особено внимание е обърнато на качеството и обработката на семената и тяхното сертифициране според българските и европейските закони.Отделно е разработен въпросът за качеството на зеленчуковите сортове и неговите елементи : качество на продуктовата част,продуктивност , пригодност за отглеждане при различни  технологии и производствени направления и  адаптивност.В отделна глава са представени етапите и методите на  селекцията на зеленчукови сортове.По-специално внимание е обърнато на вътревидовата и междувидовата хибридизация и индуцирания мутагенезис. В следващите глави са описани елементите на производствената технология с акцент върху съвременни практики.При обработката на почвата е подчертано значеиието на профилирането на почвената повърхност като технологична основа на агротехническите практики.Посочени са особеностите на сеитбата при зеленчуковите култури като е обърнато внимание върху големината и формата на хранителната площ. Последователно са описани грижите за отглеждане на посева и ефекта от мулчирането.Подчертана е ролята на сеитбообращението за висок, качествен и стабилен добив и запазване на почвеното плодородие.В главата за торене е обърнато специално внимание  на органичните торове/  оборски тор,компост,биохумус,бактерийни торове,хуматни торове,суспензионни торове /.При минералните торове са изброени предимствата на комбинираните  торове, на фертигацията и листното подхранване.Показани са особеностите на гравитационното и .капковото напояване и дъждуването. Борбата с плевелите,болестите  и неприятелите е представена като интегрирана  система с минимално използване на пестициди.Описани са типовите признаци на вирусните,микоплазмените,бактерийните и гъбните болести.Отделна глава е посветена на приложението на биотехнологиите .Конкретно представени са маркерната селекция с морфологичните,биохимичните и молекулните маркери,тъканното култивиране с калусните ,суспензионните,прашниковите,

протопластните,ембрионалните и меристемните култури и регенерационните методи органогенеза и соматична ембриогенеза.Разгледан е и проблема за генетично модифицираните организми.

Във втората, специална част, се съдържат сведения за  54 от разпространените и отглеждани у нас зеленчукови култури. При подреждането им сме следвали подхода на ботаническата класификация при систематизирането на растенията, който според нас би улеснил читателя при практическото им използване. В рамките на семейството културите с по-голямо икономическо значение са представени с по-подробна информация, а където има сходство между отделните видове, читателят се препраща към културата с пълно описание. За всеки зеленчуков вид е дадена информация за произхода, разпространението и значението му. Ботаническата част е представена дотолкова, доколкото е необходимо за идентификация на видовете и сортовете, за определяне на необходимостта от специфични агротехнически практики и обясняване на физиологичните процеси. В биологичната характеристика са описани изискванията на зеленчуковите растения към факторите на средата. Специално внимание е отделено на реакцията на растенията на температурата и фотопериода и процесите на растежа, развитието и формирането на продуктовата част. Резюмирано описание на симптомите на икономически важните болести и неприятели дава възможност за идентифициране на причинителя на заболяването и търсене на специализирана помощ. Представено е изчерпателно изложение на почти всички български сортове, независимо от това дали се намират в семепроизводство. Представени са по-голямата част от сортовете, предлагани от чужди селекционни фирми през последните няколко години, които в значителна степен дават облика на зеленчуковите култури към настоящия етап. Производствените направления и технологии са представени сравнително подробно при водещите култури във всяко семейство и в ограничен вид при другите култури.

Съдържанието на книгата е съставено на базата на вековния опит на българските градинари, резултатите от изследванията на учените от ИЗК „Марица” и приложенитe у  нас световни постижения.

Авторите

Издателство и печат  „ДИМИ 99”

 

София  2013

 

 

 

 

 

 

 

 Книгата е издадена с подкрепата

на Международната агенция по атомна енергия

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poryazov37
Категория: Политика
Прочетен: 903662
Постинги: 53
Коментари: 833
Гласове: 62
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930