Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 09:30 - ОПИТЪТ НА СЪСЕДИТЕ ИНСТИТУТ ПО ПОЛСКИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ НОВИ САД,СЪРБИЯ
Автор: poryazov37 Категория: Политика   
Прочетен: 2766 Коментари: 2 Гласове:
0



 ОПИТЪТ НА СЪСЕДИТЕ
ИНСТИТУТ ПО  ПОЛСКИ  И   ЗЕЛЕНЧУКОВИ  КУЛТУРИ НОВИ  САД  , РЕПУБЛИКА  СЪРБИЯ

.

Институтът е създаден  през 1938 година като правителствена организация с нестопанска цел.Преминал е през няколко реорганизации и от 1976 година е придобил сегашното си име и структура.Днес това е най-големият институт директно подчинен на Министерството на образованието и науката на Република Сърбия.В него работят около 100 учени и 300 души помощен персонал и работици..Институтът е лидер в Сърбия в областта на селекцията.
Стратегическите и приложните изследвания,които са главната дейност на института,  са фокусирани върху създаването на сортове и хибриди от голям брой полски и зеленчукови култури.Селекционните усилия са насочени  към висок добив, високо качество и устойчивост на биотични и абиотични фактори.В допълнение към селекцията, институтат развива технологията на собствените си сортове.Резултатите се преасят незабавно в практиката.Институтът е създал  около 1000 сорта и хибриди,от които почти 500 са регистрирани и се отглеждат в чужбина.При свободна конкуренция на световните пазари сортовете и хибридите на института се намират в 26 страни от всички континенти и се отглеждат на 61 милиона декара.

Научноизследователски области

Генетични ресурси.Експедиции и in situ консервиране,подобряване и поддържане на ex situ колекции.Поддържане,характеризиране и оценка на проби.Пред-селекционни дейности и обмен на генплазма.

Биотехнологии. Откриване на главни гени и QTLs,контролиращи агрономически признаци.
Валидиране на маркери и
QTLs,утановени в тeхни селекционни материали.

Генетика.Проучване на агрономически важни признаци и взаимодействие генотип-среда.Практически аспекти на мутагенезата и междувидовата хибридизация.

Селекция. Селекция за подобряване на архитектурата и добива на растенията,съдържание на биологично активни вещества и други параметри на качеството.Подобряване на съществуващите методи за хибридизационна и хетерозисна селекция.
.Хибридизация,отбор и изпитване в хибридни популации.Оценка на общата и спецшифичната комбинативна способност на инбредни линии.
Експериментална ГМ селекция.
Регистрация,защита и патентоване на новопулучени линии,сортове и хибриди в Сърбия и в чужбина.

Физиология на растенията.Микроразмножаване,
ембриокултура,
соматична хибридизация,
калусогенеза,реакция на генотипа на стрес.

Молекулярна биология.Установяване на генетично разнообразие,определяне на желани алели и хаплотипове,локуси  на количествени признаци,ДНК профилиране,селекция с помощта на маркери.

Химия и технология. Методи за определяне на качеството,технологични решения и хранителна стойност,алтернативни растителни видове за производство на ралкохол,дестилация и екстракция от медицински и ароматни растения,химичен анализ на крайните продукти.

Семепроизводство и преработка. Установяване и поддържане на сортовата чистота чрез биотехнологични методи,подобряване на методите за семепроизводство,качество на семената,времева и
пространствена  изолация,третиране на семената.

Агротехника. Агроекология и опазване на околната среда.Сортова агротехника,екологичнизпитване,
сеитбооборот,срокове на сеитба,гъстота на посева,
поливни норми,прибиране на се
мената.

Почвообразуване,почвено плодородие,съдържание  на вредни вешества в почвата и водата,мониторинг на качеството на основните растителни храни,на качеството на водата за напояване,на микробиалната активност.Изолиране на  микроорганизми  за производство на микробиални азотни торове.Използване на глобалните информационни системи и сателитна навигация.

Международно сътрудничество

В института се изпълняват редица  съвместни проекти с Университетите в Нови Сад и Белград, Мегатрейд университет и проекти с Министерство на образованието и науката,Министерство на земеделието, Секретариат за наука и технологично развитие на Войводина.Чрез международни проекти с   изследователски центрове от Англия,Германия,Китай,

Франция,Финландия,Тайланд,България,Беларус,Словакия,институтът участва в международното  научно коопериране.
 Образователна дейност.В университетите в Нови Сад,Белград и Мегатрейд учени от института ръководят изпълнението на бакалавърски,магистърски и докторски програми.

Източници  на финансиране
Продажба на семена и услуги .Министерство на образованието и науката,Министерство на земедлието,търговията ,горите и водите,Секретариат по наука и технологично развитие,Войводина,
Секретариат по земеделие,гори и води,Войводина

 

 

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Какво му има на нашия опит та търсим ...
19.05.2012 15:44
Какво му има на нашия опит та търсим чужд? Ние нямаме ли сортове и хибриди на световно ниво? Истината е една, ССА трябва да е автономна научна организация с реален бюджет и възможност за директно ползване на собствените приходи. Това ще стимулира интереса на научните работници не само за създаване, а и за внедряване на новите сортове и породи животни.
цитирай
2. poryazov37 - За нашия опит
19.05.2012 16:19
Нашият опит показва,чена селекционните институти не са дадени условия да реализират постиженията си.Опитът на съседите показва,че ако на институтите им се даде административна и финансова независимост могат да работят успешно.В съществуващия закон за ССА и в проекта за нов закон ССА е централизирана система в която институтите са третостепенни разпоредители с бюджетни средства,т.е. пионки в ръцете на чиновниците.Опитът на съседите показва какъв трябва да бъде пътят.Само че нашите учени си мълчат !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poryazov37
Категория: Политика
Прочетен: 902251
Постинги: 53
Коментари: 833
Гласове: 62
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031