Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 18:04 - СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ-ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА
Автор: poryazov37 Категория: Политика   
Прочетен: 12913 Коментари: 2 Гласове:
0



С Е Л С К О С Т О П А Н С К А     А К А Д Е М И Я

              З А Щ О   Т Р Я Б В А   Д А   СЕ   П Р Е С Т Р У К Т У Р И Р А

 

            В България до началото на промените през 1989 година бе изградена мрежа от 86 научни институти и опитни станции,разположена на територията на цялата страна и разполагаща с големи площи земеделска земя,сграден фонд, земеделски машини и 9600` души персонал.През периода 1990 – 2009 година под реалния натиск на безпаричието и формалния натиск на държавната администрация бяха  правени опити за преустройство на Селскостопанска академия,които поради явната или прикрита съпротива на ръководството и голяма част от научния състав,завършваха с някакви палиативни решения. Обобщаващият израз на промените е редуциране на научните звена до 46 и персонала до 2900 души, съответстващо на реално редуцираните средства.Свиването на системата бе осъществено главно чрез пропорционално намаляване на бюджетната издръжка,което доведе до пропорционално намаляване на възможностите  на всички научни звена.Вътре в системата това означаваше намаляване на обема на научните изследвания,отказ от високотехнологични изследвания и общо задържане или понижаване на нивото,а вън от системата това означаваше намаляване или прекратяване на контактите със земеделието.Естествена реакция на Министерството на земеделието и храните,поело управлението на отрасъла след 20 години преход,беше да зададе въпроса :” Какво да се прави? Да се ликвидира,приватизира или преструктурира?”Най-вероятният отговор е „да се преструктурира”.Съвсем логично е обаче да бъде зададен и въпроса „ЗАЩО” и да видим вече казани или написани отговори,всички започващи със „ЗАЩОТО”

-         Една трета от анкетираните земеделци не знаят каква помощ могат да получат от ССА

-         Повече от половината земеделци не са ползвали експертна помощ на служители на институтите на ССА

-         Дори фермерите,които са заявили че ползват помощта на ССА,считат,че дейността й трябва да се промени и да е практически ориентирана

-         Половината от анкетираните  считат,че ССА трябва да се преструктурира за да е конкурентноспособна

-         ССА не изпълнява основните си функции да подпомага бизнеса с научни изследвания в практиката

-         ССА харчи 44 милиона лева годишно,а фермерите ползват чужди семена и научни продукти.

-          Научни изследвания се извършват в почти всички научни области,в някои от които има добри постижения,По-голямата част от научните изследвания,обаче изостават значително от световната наука.Нивото на изследванията се определя от недостатъчната информираност за световните постижения,недостатъчната теоретична подготовка,остарелите методи,остарялата апаратура,недостатъчното сътрудничесгтво и коопериране с институти от България и друи страни.

-         Кадровият потенциал се характеризира с неблагоприятна възрастова структура – все по-гоям процент научни работници доближават или преминават пенсионна възраст и все по-малко млади специалисти навлизат в науката.Езиковата подготовка на учените е слаба и е съществена пречка  вече и в ежедневието.

-           Научното обслужване на земеделието е отделено от науката и на практика е превърнато в подразделение на административните служби по земеделие.По този начин службите за съвети са отклонени от предназначението си,а научните институти са лишени от основанието за съществуването си и от източника за първична информация.

-         Разпределението на средствата не става в съответствие с утвърдени приоритети,а механично според определеното щатно разписание на поделенията на центъра въпреки,че формално институтите са юридически лица.Това постепенно ще доведе институтите до тяхното обезсилване и бавна смърт. Ръководството на ССА много трудно ще може да обезпечи финансово сегашното си статукво.Парите няма да им стигнат да си живеят по начина,по който са съществували до сега.

 

-         Издръжката на системата   от държавния бюджет  едва покрива разходите за работни запланти.В абсолютни и относителни стойности тя е много малка,но очевидно държавата колкото и усилия да полага ,не може в обозримото бъдеще да задели средства,необходими за достигане на европейското ниво при съществуващия мащаб и организация на изследванията.

-         При сегашната финансова ситуация в страната,единственият шанс за оцеляване на аграрната наука е да опимизира дейността си.

 

 

 

За сортовете : без коментар

Анонимен : Домати ранно производство – холански и израелски сортове

                     Домати  средноранно производство – холандски,израелски и   

италиански сортове

         Домати средноранно производство-детерминантни : италиански                  сортове

            Пипер : Има дори и сръбски сортове

            Патладжан : Има дори и турски сортове

            Краставици :  Кой гледа вече Сандра,освен в любителски оранжерии

            Зеле : май няма смисъл да продължавам със зеленчуците

            Царевица : Пионер и Синджента

            Слънчоглед : Пионер и Синджента

            Рапица : Същите

            П.П. Дайте ми пример на голям посев с български сорт интензивна култура.

            Анонимен: Това риторичен въпрос ли е ?

            Анонимен : От пшеницата се сеят 3,5 милиона  декара с български сортове или 90 % ,от памука 10 хил.да или 100 %,но от пшеницата все още няма чужди сортове подходящи за нашите условия,а България е последната климатична зона на север подходяща за отглеждане на памук.Така ако се прави сметката,то кадровиците от ССА са прави защото площите на всички останали култури процентно са много малки и освен това условията у нас са подходящи за всички земеделски култури.

            Анонимен : Колегата е прав.Стакмистиката може да доведе до това че черното да стане бяло.За съжаление благодарение на единното плащане за обработваема площ пшеницата се сее на големи площи. При другите култури положението е трагично.за българските сортове. При тях 90 % от площите са заети от чужди сортове.

            Анонимен : А защо не се призвеждат семена от българските сортове?

 




Гласувай:
0



1. анонимен - За сортовете
14.08.2010 21:21
Ситуацията ще се "оптимизира" ако се възстанови контрола по сортоизпитването и сортоподдържането, което сега е оставено на произвола на съдбата. Закритата служба "Сортови семена" вършеше добра работа - българските сортове се поддържаха и внедряваха в производството. В "Сортови семена" работеха професионалисти, които след закриването й се разпиляха кой накъдето види...
цитирай
2. анонимен - последни новини
24.05.2011 21:50
20.05.2011г. - Днес по време на парламентарния контрол м-р Мирослав Найденов е заявил че нарушенията в Селскостопанска академия граничели с престъпление.



В отговор на депутатско питане, министърът заяви, че след празниците той като принципал ще предложи на премиера Бойко Борисов ръководството на академията да бъде сменено.



Още публикации в пресата: И шефката на Селскостопанска академия аут / Нова смяна - шефката на Селскостопанска академия / Ще има агроуволнения, но в Селскостопанската академия / Махат още една земеделска шефка / Мирослав Найденов ще сменя шефката на Селскостопанската академия / Найденов разкри загадката кой си отива от земеделското министерство - ВИДЕО / Сменят шефката на Селскостопанската академия / Сменят председателя на Селскостопанската академия заради системни нарушения / Найденов маха Светла Бъчварова / Уволняват шефката на Селскостопанската академия / Шут и за шефката на Селскостопанска академия / Найденов ще уволни председателя на Селскостопанската академия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poryazov37
Категория: Политика
Прочетен: 902212
Постинги: 53
Коментари: 833
Гласове: 62
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031