Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 16:54 - Европейски измерения за развитието на селскостопанска академия
Автор: poryazov37 Категория: Политика   
Прочетен: 32929 Коментари: 67 Гласове:
0



ЕВРОПЕЙСКИ   ИЗМЕРЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО  НА  СЕЛСКОСТОПАНСКА  АКАДЕМИЯ

 

        

        

         Допитване на Министерството на земеделието и храните до представители на бизнеса за това полезна ли им е Селскостопанската академия / ССА / и ако зависи от тях дали я биха приватизирали,закрили или реформирали,предизвика недоволство в ръководствата на Академията и институтите.На 7 януари те изпратиха протестна декларация до Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов,с която възразяват срещу изготвения от зам.министъра доц.Георги Костов оперативен план за оптимизация  на структурата на Академията,тъй като бил необоснован и непрофесионално подготвен.Ни в клин, ни в ръкав, те добавят,че „са извършени междувременно множество вътреструктурни промени и трансформации, включително и с приемането на Закона за Селскостопанска академия / 2008 г /.Документът е с 33 подписа на директори на институти и опитни станции, в т.ч. два подписа на директора на Института по почвознание ст.н.с. I ст. д-р К.Теохаров.Интересно защо обаче, липсва подписът на Председателя на Селскостопанска академия ст.н.с. I ст. д-р Светла Бъчварова, доктор хонорис кауза на ССА.

 „Гузен негонен бяга” коментира реакцията на Съвета на директорите на ССА зам.министъра на земеделието и храните доц.Г.Костов.Според него анкетата е била раздадена само преди един ден и е странна светкавичната реакция.Дали наистина е странна връзката на служителите на сегашния зам.министър с бившия зам.министър?

Данните от анкетата показват,че повече от половината земеделски производители в България не познават дейността на ССА.Те не ползват и продуктите на нейната дейност.Половината от анкетираните никога не са ползвали експертна помощ на служители или институти  на ССА,а една трета от земеделците  дори не знаят каква помощ могат да получат.Половината от земеделските производители считат,че Академията трябва да се преструктурира,за да бъде конкурентноспособна и да е по-близо до бизнеса Дори фермерите,които са заявили,че ползват помощта на Академията смятат,че  дейността и трябва да се промени,за да е по-гъвкава и практически ориентирана.Според организациите от отрасъла, ССА не изпълнява основните си функции да подпомага бизнеса в  практиката с научни изследвания.Те искат да и се отнемат функции, да бъде закрита или да бъде приватизирана. Зам.министъра доц.Г.Костов реагира „ Никой не смята да уволнява,а да се анализира положението.”По думите му обаче, не може Академията да харчи 40 милиона лева годишно,а фермерите да ползват масово чужди семена и продукти.Бюджетът на ССА е близо 44 милиона лева и при сегашната финансова ситуация в страната,единственият шанс за оцеляване на аграрната наука е да оптимизира дейността си,смята и министърът на земеделието и храните д-р М.Найденов. Ръководството на ССА много трудно ще може  да обезпечи финансово сегашното си статукво.Парите няма да им стигнат да си живеят  по начина, по който са съществували до сега.Не само ние в митнистерството,но и в аграрните среди очакваме друга визия на ССА.На среща със Съвета на директорите,министър д-р Мирослав Найденов заявява,че е необходимо да се стартира реформа  в структурите на Академията за оптимизиране на тяхната дейност.Ресорният зам.министър доц.Г.Костов добавя „Целта ни е да направим полезна за селското стопанство  структура като бизнесът ще предложи модел,при който ССА да не е изцяло на държавно финансиране,а да се издържа и от публично-частно партньорство при реализацията на различни бизнес проекти.”За реализиране на намеренията си Министерството изработва Оперативен план за оптимизиране на структурата и дейността на ССА.Първо мащабно мероприятие в плана е провеждането на Кръгла маса на тема: „Перспективи за развитието на Селскостопанска академия – европейски измерения”.

С искреното намерение да помогна макар и малко, реализирайки някаква част от „архивираната” в „биологичния ми компютър” половинвековна информация, написах и изпратих на министър Найденов Идеен проект за преструктуриране на Селскостопанска академия. Не зная дали  проектът е стигнал до Министъра, но че е стигнал до ръководството на ССА зная. Аз получих благодарности от служителите в Министерството, които се занимават с проблемите на науката,а ръководството на ССА продължава да си играе на „ни лук яло, ни лук мирисало”.Само че, използвайки съвременните средства за комуникация, аз качих проекта в току що отворения си блог / poryazov37.blog.bg / и се оказа,че почти 500 души вече са проявили интерес.

На институтите и станциите бе наредено да проведат заседания на научните съвети,на които да се окаже решителен отпор на намерението на Министерството на земеделието и храните и всички, които го подкрепят, да оптимизира структурите и дейността на ССА и им предаде европейски измерения.”Дискусиите” протичат по известния сценарй.Мнозинството мълчи и внимателно слуша компетентните изказвачи.Земеделската наука в България има големи успехи през изминалите повече от 100 години.Нейните успехи са ценени в целия свят.Учените обаче не са оценени у нас и заплатите са най-ниски в Европа. Не искаме да се преструктурираме,защото това няма да бъде в интерес на науката.Не искаме повече финансова свобода,защото искаме да се занимаваме с наука,а не с производство.Държавата трябва да увеличи издръжката,защото сме на последно място в Европа.Сегашната структура ни харесва,ние си вършим работата и никой не може да ни упрекне,че не сме полезни на земеделските стопани.След това чрез гласуване и „пълно мнозинство” са приети „изключително професионални становища”въз основа на които е оформена „колективната” позиция на ръководството на ССА.Да ви прилича това на нещо  от не много далечното минало?

И тъй, на 15 април в резиденция „Бояна” се проведе Кръгла маса на тема „Перспективи за развитието на Селскостопанска академия –европейски измерения.”,която бе ръководена от зам.министър доц. д-р Г.Костов.Участваха народни представители, ректорите на сродните български университети,които са и членове на Управителния съвет на ССА, представители на браншови организации, синдикалисти, директори на институти.

Министър Найденов изрази надежда за непосредствено и активно участие на аграрната научна общност в процесите по обновяване и стабилизиране на земеделското производство,особено в този труден и  много критичен период.Никога не са били така необходими реформи  както са ни нужни днес.За да бъде конкурентноспособен аграрният бизнес,той се нуждае от модерно земеделие, а то в голяма степен зависи от  приложението на научните продукти.Отчитаме ролята на науката в решаването на проблемите на земеделието и знаем че при извършването на каквото и да е реформиране,трябва да се съхрани достигнатото равнище,да се гарантира стабилността на системата и да се запазят специалистите.

Пръв взима думата Председателят на Академията ст.н.с.I ст.д-р Светла Бъчварова, която представя виждането на ССА „като единно становище на научната колегия,предвид взетите под вимание предложения на Научните съвети на институтите при изготвянето му.”В следващия коментар  ще се наложи да цитирам докладчика и моля да бъда извинен ако не сте разбрали за какво става дума,но това е оригиналът,разпространен от Секретариата на ССА.

Според докладчика „становището.......е колективен документ,в който се съдържа задълбочен анализ на сегашната ситуация и обективно определя стъпките на развитие.”Задълбоченият анализ започва така : „Акцента върху перспективите за развитие на ССА,което е и Вашето послание в писмото,е важно,но следва да се има предвид и да се откроят редица въпроси от нейното досегашно развитие,то е свързано с резки промени и само като факти от 1961 годи.”  Ако сте разбрали за какво става дума, моля продължете.По-нататък следва нещо като констатации / 6 на брой /, които трябва  да приемем като „задълбочен анализ”.

1.ССА се е доказала и ...”активно участва във формирането на Националната и Европейската политика.”Като изключим личното участие на г-жа Светла Бъчварова като зам.министър и функционер на Висшия партиен съвет на БСП,едва ли бихме посочили добър пример за участие на научни институти и учени при формирането на националната и европейската политика.

2.”Изграждането на териториалната и научна структура се основава на агроекологичния подход”.За незапознатите трябва да уточним,че първите опитни полета,опитни станции и научни институти са създадени в края на деветнадесети и първата третина на двадесети век в райони с развито земеделие.Сегашните научни институти са създадени през петдесетте години на двадесети век чрез преструктуриране на съществуващите и създаване на нови специализирани институти в съответствие с мегаломанскитте виждания на комунистическото ръководство на България.Опитните станции,с изключение на няколко съществуващи,бяха създадени за задоволяване на стремежа на партийните ръководства на новосформираните административно-териториални единици да имат „по-научен вид”.

3.Кадровият състав е близо да критичния минимум.Пропуснат е обаче фактът,че посоченият брой научни работници / 705 / е разпределен в 46  звена, в това число 19 опитни станции,които имат по 1-2 или най-много 6 научни работници.В тях разбира се винаги броят на научните сътрудници ще бъде много под критичния минимум.”Работната заплата  е ниска и недостатъчно мотивираща”,но дали съответства на реализираните научни продукти и изразходвано работно врем ,в т.ч. и  прекараните в неофициална „дървена ваканция”?

4.Управителният съвет на ССА е приел Стратегия за развитие на аграрната наука.Тъй като членове на Управителния съвет са Председателят на БАН и ректорите на сродните университети,докладчикът има претенции че, „Тази Стратегия не е за ССА,а за развитието на аграрната наука”.

5.”Структурни промени, които опредлят възможности за експериментална и научна-приложна дейност на този етап в рамките на създадените научни продукти от институтите.Създадени бяха 19 опитни станции и 2 експериментални станции към научните институти в Троян и Шумен.” Опитните станции,за които вече казахме кога и защо са създадени,официално имаха за задача  внедряването на  научно-техническия прогрес в селското стопанство.Постепенно обаче, те придобиха вид на научни институти,но с много под критичната маса кадрови и материален потентциал.За това в края на века бе направен опит да се превърнат наистина в станции за научно обслужване,но под натиска на „кадрите”сегашното ръководство на ССА начело с председатела,положи много усилия да ги превърне отново в малки институтчета-крепости.Сещате се на кого,нали?

6.”Елемент от приложната дейност на ССА са интелектуалната собственост на системата.”Посочва се ,че Академията има регистрирани в Патентното ведомство 458 Сертификата за нови сортове растения и породи животни.Нищо не се казва обаче каква част от тях се поддържа,колко от сортовете са включени в Сортовата листа,колко се сортоподдържат и от колко се добиват семена.И на края да кажат какви площи се засяват с наши сортове и какви с чужди.Само че,информацията да не я искат от научните институти,а от търговците на семена и земеделските производители.И да направят сметка сколко струва селекцията и какво се връща от реално произведените семена.

След този задълбочен,ама много задълбочен анализ,пречупен през призмата на европейските измерения,изниква въпросът,зададен от докладчика:„Какво се очаква в българското земеделие и как селскостопанската наука ще реализира своят потенциал както в научни изследвания,така и в експерименталната дейност?”По първата част от въпроса отговор няма и за това преминаваме към втората част.За да се превърне аграрната наука в ключов фактор за земеделието е неохходимо разработване на Национална стратегия за развитие на земеделието,оптимизиране на Стратегията за развитие на аграрната наука, приета от Управителния съвет на ССА и оптимизиране на дейността и структурата на ССА за постигане целите на двете стратегии.Това според автора на доклада значи запазване на управленската структура и численият състав на научния потенциал.Тук следователно има някакво объркване на понятията,но да видим по-нататък.

„Финансирането на земеделската наука да премине на проектен принцип”.Колкото и да е неприятно,трябва дакажем,че сега средствата от държавния бюджет реално се разпределят по щатни бройки, а формално се отчитат по проекти.Истински прелом в науката може да настъпи само при реално планиранне,организиране и финансиране по научни проекти и участващите в тях учени и специалисти да получават средства за материални разходи и заплати само за конкретно извършена работа.Научните продукти на тези проекти трябва да бъдат приложими и продаваеми или конвертируеми в национален,регионален и глобален мащаб.Малък опит в това отноение са договорите с Държавния фонд «Научни изследвания»,но обикновено с него се договарят вече проведени изследвания с готов продукт за сравнително малка сума и без фонд «работна заплата.»Положителна е тенденцията при договорите с европейските програми,които дават възможност за разширяване на международното сътрудничество,подобряване на материалната база и повишаване квалификацията на учените.

Създаване на законови и икономически условия за разширяване на възможностите за подобряване на техническата и научната инфраструктура.Тук трябват не само пожелания,а решителна промяна за разчупване на  вертикално изградената  авторитарна система. На научните институти трябва да бъде дадена реална юридическа самостоятелност,нарастваща автономност и съответно отговорност за набиране и разходване на средства.Държавата трябва да изработи гъвкави финансови механизми,обвързващи стойността на научните продукти с обществено оправданите разходи; да увеличи дела на косвеното финансиране на научните институти чрез данъчни облекчения при спонсорство,инвестиции,внос и износ на материали,свързани с изследователската дейност; да гарантира държавно осигуряване на инфраструктурата на научните институти,обезпечаваща главните научни направления; да насърчава създаването и дейността на съвместни дружества с частния агробизнес и да се ангажира с подкрепа на интеграцията с европейските и международните програми.

Създаване на нова система за внедряване на научните разработки.Така поставен проблемът е едностранчив.Разбира се само пренос на знание от учения до потребителя.В действителност трябва да се създаде система за научно обслужване,която освен пренос на знание до производителите ще връща захранваща информация  до учените.Липсата на такава система осъжда производството на неконкрентноспособност,а науката на липса на основание за съществуване. Научното обслужване трябва да бъде неразривна част от ССА / блогът на poryazov37 /.

Ст.н.с. д-р Тотка Митова представя «Анализ на научноизследователската тематика и кадровото обезпечаване на ССА на базата на годишния отчет за 2008 година.Най-голям брой проекти /84 % /  се разработват по 2 програми: Програма за събиране,проучване и упрвление на растителните генетичи ресурси и подобряване на сортовия състав на основните земеделски култури и Програма за създаване на високопродуктивни породи и линии селскостопански животни.В програмата е записано «подобряване на сортовия състав при основните зевмеделски култури»,но такива не са определени,в резултат на което проектите обхващат почти всички растителни видове,отглеждани у нас.Някои от културите които са обект на селекционните програми или заемат незначителни площи или почти не се отглеждат в страната. Ясно личи,че не са дефинирани  приоритетни култури,които следва да бъдат обект на селекционните програми,а това води до разпиляване както на трудови,така и на финансови ресурси.

Незначителен е броят на проектите в областта на биологичното производство на растителна и животинска продукция / 7 проекта в 5 научни звена /.Биологичното производство е наукоемко и в страните където то е добре развито са създадени специализирани научни звена в които изследванията продължават 20-30 години.Ние нямаме силна научноизследователска програма, която да предложи  цялостни технологии  за биологично производство, демонстрационни полета и ферми,

образователни програми.

Агротехническите проекти,които трябва да бъдат в основата на новите модерни технологии все повече отпадат от научните планове. Причината-няма механизъм за съвместна работа с фермерските  стопанства,които все повече модернизират своята техника.Техниката с която рпазполагат нашите експериментални полета е далеч от модерното,но европейската практика е друга-не се купуват за всеки институт  нови трактори,а изследването се извършва пряко във фермата- т.н. on farm research.Така учените извършват наблюденията във фермата,а решенията бързо отиват в практиката.Необходимо е само осигуряване на реални  финансови средства по проекта за да се осъществи връзката.

         ССА разполага с високохабилитирани учени в различни области.По-голямата част от учените притежават образователната и научна степен „доктор”/ 470 учени или 69 %./.Средният брой на учените в отделните институти е между 20 и 30,но има звена с критично малък научен капацитет – 8-11 учени и само в три звена работят повече от 40 учени.Като се има предвид,че изследванията  стават все повече интердисциплинарни,това означава,че кооперирането  между звената е наложително.Средната възраст на учените се увеличава – 48,5 години.С най-висок дял е групата на учените между 50 и 60 години – 36 %.Увеличава се делът на учените  в групата  над 60 години,което показва,че  в срок от 5 години близо 20 % подлежат на пенсиониране.В резултат на правилната политика на ССА и получаването на програмна акредитация с право за обучение за образователна и научна степен „доктор” се отбелязва положителна тенденция за  увеличаване на групата на младите учени до 35 години. Няма съвременно земеделие в света без добре развита земеделска наука.А такава наука могат да направят само хора освободени от старите заблуди и навици и с висока отговорност за това какво става в практиката.

         И какво стана сега? Докладчикът се отнася критично към основната дейност на Академията.Оказва се, че и сега няма приоритети и както беше преди и сега за приоритети се приемат отделните култури или направления на работа.Тези приоритети си ги определят научните колективи,които обикновено се състоят само от служители на ССА.Въобще,колкото и да не се съгласяват раководителите от различни нива,създаването на работни колективи с учени от различни институти и университети обикновено е една химера и ако някъде има реално сътрудничество,то се дължи само на лични,човешки взаимоотношения.Иначе,  в отчетите на директорите и ректорите могат да се прочетат много хубави разкази.А доста години ,както и в днешната презентация на д-р Бъчварова,говорим за програмния принцип на организация на дейността и финансирането на науката.Да, но това може да стане само ако можем да създадем и поддържаме програмни интердисциплинарни колективи с учени от различни научни и други организации.

         В презентацията на д-р Митова може да се открие и началото на отговора на въпроса защо 84 % от проектите се занимават със селекция и свързаните с нея науки,а с общо казано агротехника – останалите до 100 процента.Отговорът започва с израза „техниката с която разполагат нашите експериментални полета е далеч от модерното”.И ако продължим отговора,ще трябва да опишем почти пълната липса на полска техника,машини и инструменти за опитни цели,архаичните прибори и инструменти за лабораторни изследвания.Ще трябва да се съгласим с д-р Митова за изследвания при производствени условия,но разбира се с ред условности в зависимост от естеството на задачата.

         Информацията за научните кадри ни подсказва,че вече се е оформил проблем,който ще се проявява през следващите десетина години.Повече от половината научни сътрудници са на възраст над 50 години.Това е поколението на „развития социализъм”,навлязло в науката през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век. Една четвърт от тях не са хабилитирани,а има и такива които не са защитили образователната  и научна степен „доктор”.Не малка част няма да успеят да се хабилитират,а също не малка част от хабилитираните просто ще си дочакат времето за пенсиониране.Някои от тях са ръководителите на аграрната наука.

         Щом като строго научните и деликатно казани критични становища на д-р Митова предизвикаха тези мисли у мен,какво ли пък са предизвикали у участниците в конференцията? Ето  какво са написали  от Отдел „Секретариат” на ЦУ на ССА: „Презентацията на ст.н.с. д-р Тотка Митова беше много критична и силно негативна.Не стана ясно обаче,коя институция стои зад представеното от нея становище”. Това е проблемът. Кой се осмелява да критикува и кой стои зад него?Другото не е толкова важно!

         Кръглата маса вече се е завъртяла и първата мъглива част, с единичния опит за разсейване на мъглата около европейските измерения за развитие на аграрната наука, е преминала. Започва част втора.В нея действащи лица са членове наУправителния съвет на ССА,участвали както те заявяват във взимането на всички решения на Управителния съвет.Същевременно те  са Председател на Българската академия на науките и  ректори или техни заместници на Лесотехническия университет в София, Аграрния университет в Пловдив,Университета за хранителни технологии в Пловдив,Тракийския университет в Стара загора,Русенския университет „Ангел Кънчев”. Ами сега, какво да мислим? Очевиден конфликт на интереси.Известни,авторитетни български учени,които управляват между другото и ССА и срещу това получават някакво възнаграждение трябва да застанат зад гърба на щатното ръководство на Академията.И те застават.Какво казват? ССА има дълга история,без нея земеделието не може,постигнала е големи успехи,могат да се направят някои промени, да се подобри трансфера на научни знания а нашето сътрудничество със ССА е активно,на високо равнище и резултатно.Какво друго да кажат? Нали при нужда ще очакват и за тях да кажат същото!

         Част трета.Участници тук са председатели на четири асоциации:Национална асоциация на млекопреработвателите,Асоциация на животновъдите,
Национална асоциация назърнопроизводителите,Асоциация

на земеделските производители.Те представляват определни групи от производители или преработватели на земеделска продукция.Заявяват ,че имат нужда от научно обслужване и съдействие при отношенията им с Европейския съюз.

         Предпоследни имат думата синдикатите.Представителката на КНСБ обръща внимание върху социалните проблеми свързани със структурните промени през годините на прехода и недостига на средства.Представителят на Подкрепа обръща внимание върху капсулирането на системата и непрозрачността при взимането на решенията.Убеден е че интегрирането с университетите ще е от полза и за двете страни.Да се актуализира състава на Управителния съвет,който е утвърден по друго време.Да се подобри системата за избор на директори и да се изключи възможността  директорите да се превръщат във всевластни личности.Препоръчва одит и атестиране на кадрите за да се осъществи истинска промяна.

         Известни бивши ръководители ССА  споделиха идеи за използване на чуждия опит за подобряване дейността на Академията.Последен има думата директорът на Института в Генерал Тошево,който изказва становище,че службата за съвети в земеделието трябва да се върне в ССА.

         Зам.министър доц.Г.Костов закрива кръглата маса с обобщението,че това е само началото на дискусията.ССА сега изпълнява част от задълженията си и трябва да настъпи прелом в работата.

Обръщение към министъра на земеделието и храните :

         Г-н Министър, не Ви ли прави впечатление, че не се е изказал нито един редови учен от системата на ССА,а за всички изказали се оценката за дейността на ССА е висока,проблеми няма,но ще направим някои промени за да се съобразим с европейските измерения.

 

Забележка. Основен източник за информация са материалите,публикувани от Отдел”Секретариат”на ЦУ на ССА

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   академия,   наука,


Гласувай:
0



1. анонимен - Редови учен
01.05.2010 20:42
Г-н Порязов е направил чудесен анализ. Той бил ли е на кръглата маса? Вероятно е бил щом като е изпратил свой проект до МЗХ. А знаете ли какво става сега в ССА? По указания от Бъчварова всички научни звена провеждат общи събрания,на които трябва да се заклейми г-жа Митова и да се подкрепи ръководството на ССА,разбирай Бъчварова.Такава пародия не знам дали е имало и при татово време! Учудвам се на Бойко Борисов,който е наредил да не се пипа Бъчварова.Защо? Иска да се досъсипе ССА ли? Предлагам веднага да бъде уволнено ръководството на ССА,състоящо се от двама!!! човека - Бъчварова и един измислен научен секретар Вичев и да се назначи временно ръководство,което да направи нов закон и да извърши реформата.Колкото по-бързо стане това,толкова повече има шанс да оцелее нещо от ССА.
цитирай
2. анонимен - учен от БАН
02.05.2010 09:07
Да си призная не очаквах,че Бъчварова е толкова хитра.Вижте само как е купила членовете на Управителния съвет от БАН и другите организации! Осигурила им е хонорар от по 1000 /хиляда/ лева за заседание!!! И как няма да я поддържат! А останалите членове от системата на ССА са нейни хора-директори на институти,които сама е назначила. Горко и на Селскостопанска академия! ще я последва съдбата на БАН!
цитирай
3. анонимен - учен
03.05.2010 09:35
Зам. министър Георги Костов много е ядосал другарката Светла Бъчварова като не и е пял венцехваления на Кръглата маса. Сега нека чака ответния удар. Цялата кохорта от директори на всички институти на Селскостопанска академия по заповед на Светла Бъчварова провеждат събрания в неина защита. ... Горкият зам. министър Костов!
цитирай
4. анонимен - учен2
03.05.2010 09:36
Кой всъщност държи на поста председател на Селскостопанска академия Светла Бъчварова, която е политическо назначение от управлението на БСП, член на Висшия партиен съвет и близка приятелка на Сергей Станишев???
цитирай
5. анонимен - Инспектор
03.05.2010 09:40
Да се направи проверка на имотното състояние на Бъчварова!
цитирай
6. анонимен - А директорите?
03.05.2010 13:26
Защо само Бъчварова да проверяват! Да проверят и директорите - Котева, Домозетов, Марин Тодоров, Живондов, Петър Петров и т.н.
цитирай
7. анонимен - Да се провери имотното състояние и ...
05.05.2010 10:22
Да се провери имотното състояние и на пенсионерката Генка Патенова, която на е 67 години, но продължава да е директор на Образцов чифлик - Русе, благодарение на общите им финансови интереси със Светла Бъчварова.
цитирай
8. анонимен - Боен другар
13.05.2010 09:10
Другаря Порязов е бил в основата на всички преструктурирвания на Селскостопанска академия през последните 20 години. Един от участниците на рожбата Национален център за аграрни науки и няма нито срам нито воля да спре да поучава другите. Какво му остава на човек над 70 години освен да разлайва кучетата. В живота си като учен-зеленчукопроизводител можа да направи една туршия като вместо да залее зеленчука с горещата марина, заля себе си. От писанието, което е направил в блога си ни става ясно, че не само ръцете е изгорял, а и нещо над ръцете. Прости му боже, той няма друго какво да прави!
цитирай
9. анонимен - научен сътрудник
13.05.2010 14:27
Пълна деморализация на ССА като институция! За това персонална вина има Светла Бъчварова и протежетата й от Управителния й съвет. Трябва не само да бъдат освободени,но и да бъдат разследвани!
цитирай
10. анонимен - До УС на ССА
14.05.2010 08:49
Моля да съобщите резултатите от проведените общи събрания, в които трябваше да бъде заклеймена Тотка Митова и защитена г-жа Сталин - Бъчварова!
цитирай
11. poryazov37 - До Ръководството на ССА
14.05.2010 20:43
Кога ще публикувате оригиналния текст на доклада на ст.н.с. Тотка Митова,както публикувахте доклада на Председателя на ССА ,даже с добавки !Публикуваният коментар,направен от вашите служители,не може да се приеме за достоверен,а като пристрастен.
цитирай
12. анонимен - Протестира ли днес ССА заедно с БАН ?
19.05.2010 17:18
Протестира ли днес ССА заедно с БАН ?
цитирай
13. poryazov37 - За протеста на БАН
19.05.2010 18:00
Академик Съботинов беше изпратил покана до всички служители на научни организации и университети,в това число и до ССА,за участие в протеста.Има научни работници,които са се подписали под поканата,но колко от тях,особено от провинцията,са участвали в демонстрацията,не зная.Надявам се,че ще се изявят.
цитирай
14. анонимен - не протест, а реформа за ССА
20.05.2010 12:10
И за какво да протестира ССА? За да я запазят такава каквато е ли? - За да може др. Светла Бъчварова и неините директори да досъсипят българската селскостопанската наука? Да доизгонят и малкото кадърни хора, които останаха в нещастната им т. нар. академия? В тази академия трябва да се отстрани ръководството и да се направят реформи час по-скоро.
цитирай
15. анонимен - Не протестирахме
20.05.2010 17:40
Не протестирахме,защото др. Светла Бъчварова беше дала дума на управляващите да не се присъединява към протеста.Те пък и обещаха да не я пипат от сладкия пост.Тъй стават нещата в България. Жалко за България!Щом и Бойко клекна пред синодалните академици,бог да ни е на помощ!
цитирай
16. poryazov37 - Анонимен
21.05.2010 13:41
ЗА КАКВО ДА ПРОТЕСТИРА ССА

За какво наистина?За да излезе на светло и да се видят недостатъците,ли? Изглежда по-добре е при затворени врати на Общите събрания, на и без туй послушните научни сътрудници, да им бъде втълпено,че през последните години сегашното ръководство на ССА е „стабилизирало” системата и са постигнати големи успехи / получаваме си заплатите,изпълняваме си успешно всички задачи на плана,който сами сме си съчинили,публикували сме много научни трудове в реномирани списания,сменили сме дървената дограма с алуминиева,разкрасили сме фасадата на централната сграда,монтирали сме турски тоалетни,направили сме цветна алея и сме установили еди колко си контакти с фермерите/.Но,ако някои се опитва да издава служебната тайна,че тематичният план е направен според техническите, методични и кадрови възможности , които е имало преди няколко десетилетия,че оранжериите и вегетационните къщи,в които се извършваха физиологични,имуногенетични и биотехнологични изследвания, стърчат изоставени и полуразрушени,че в лабораториите могат да се видят нови,получени чрез различни международни проекти,но почти неизползвани апарати,че опитните площи за агротехнически изследвания и селекция са намалели многократно,че се отказваме от авторските си права върху сортовете поради липса на средства за поддържането им в патентното ведомство,че не можем да дадем за изпитване за сертифициране най-новите си сортове поради същите причини,че произвеждаме много малко семена,а твърдим,че по-голямата част от площите в България се засяват с наши сортове,то той явно иска да ликвидира селскостопанската наука.Той трябва да бъде разобличен,но също така трябва да се види кой стой зад него.С това главната цел е постигната,а всеки може да се подпише под призива на Председателя на БАН и ако иска да отиде на протеста.
цитирай
17. poryazov37 - След протеста
21.05.2010 15:05
СЛЕД ПРОТЕСТА

Протестът на БАН завърши със споразумение,в което крайъгълен камък е утвърждаването на автономността на БАН като и се дава статут на първостепенен разпоредител с бюджетни средства.Разширяването на правата на БАН,обаче се обвързва със задължението да отчита за какво са похарчени бюджетните средства пред този който ги е дал.Изразител на това споразумение ще бъде финансовият мениджър,който ще бъде член на Управителния съвет и представител на Министъра на финансите.Това кардинално споразумение между ръководството на БАН и правителството трябва да се приложи и при оптимизирането на дейността на ССА.Основателните претентции за икономическа и финансова самостоятелност на Академията и институтите не трябва да се възприемат като свобода за разпределение на бюджетните средства без отчет за получените научни резултати и тяхното приложение в производството.Същевременно трябва да се създадат законови условия за рязко увеличаване на собствените приходи и тяхното изразходване за развитие на науката
цитирай
18. анонимен - За реформата
21.05.2010 17:49
Селскостопанска академия показа,че не и нужно централно управление.Вече няколко години се управлява еднолично от председател /Бъчварова/. Под ръка на председателката е едно недоносче - научен секретар /Вичев/,който освен да и се подмазва и да доносничи за друго не става. Ето това е цялото ръководство на ССА.И беше прав Дянков,че на БАН също не му е необходимо такова голямо централно управление.За ССА е необходимо в МЗХ да се изгради дирекция "Наука и образование" с ръководител хабилитирано лица и 4-5 секретари по профили.И толкоз!
цитирай
19. анонимен - До "За реформата"
23.05.2010 20:55
Не сте прав за г-н Вичев! Човекът 30 години разработва и отчита един и същи проект - за аерокосмическите изследвания на почвите. Науката ни е обогатена с много данни.
цитирай
20. анонимен - но какво става с реформата на Селскостопанска академия?
30.05.2010 17:39
пак ли ще оцелеят бъчварова и бъчваровщината??
цитирай
21. анонимен - Бъчварова винаги ще оцелява! Тя ...
01.06.2010 20:50
Бъчварова винаги ще оцелява! Тя много умело си върти опашката! Има подкрепата на Борисов.Защо ли? Министър найденов се умълча,въпреки че не я обича. Замминистър Цветан Димитров си е Позитановска хрътка.Оставили са доц.Костов де се мъчи с науката,но сам нищо не може да направи,завалията....
цитирай
22. анонимен - за недоброжелателите на ССА
02.06.2010 17:54
Колко е жалко да чакате мижавите си заплати от ССА, а да плюете системата. Имайте късмет да стане дирекция в МЗХ, тогава ще питате къде с...т гладните! Колкото за писанията на Порязов те са най-добрата му атестация. Нека да покаже как се е възмогнал институт Марица, когато той го е управлявал, а сетне да лее кал по другите. Това, което върши, най-малкото е неморално. Той е един от унищожителите на земеделската наука в България и трябва да му се каже от повече хора. Странно е с какъв аршин мери сега, кое го кара да вижда нещата в толкова розови багри. Или той, както и някои други от колегията, все още се изживяват в предния фланг на СДС и ще живеят с тази мисъл до гроб.
цитирай
23. анонимен - Голямата лъжа,наречена селскостопанска наука
12.06.2010 14:52
Номер 22,личи си ,че ти си от протежетата на Бъчварова и не разчиташ на мижава заплата.Ако на институтите бяха оставени експерименталните бази и те се издържаха от собствените си средства и труд ,а не да им се обра земята,
имуществото ,животните и т.н. и всяка изкарана стотинка да се превеждаше в София,от глад щяхте да изпукате вие там.Да не говорим,че сте напълно излишни.
Топлите столовете,защото сте партийни протежета и мекерета.Нищо не сте създали никога,нищо не сте изработили или измислили освен интриги,апаратни борби,кражби,заменки и пр.За каква аграрна наука и бъдещето и изобщо става въпрос,след като средната възраст на аграрните учени е повече от почтена,
млади учени почти няма или ако има мизерстват и подгъзуват на старите,чакайки в крайна сметка да се превърнат в същото като тях?Каква аграрна наука в страна,където се ядат македонски краставици,гръцки домати с молци и австрийски ябълки и се пие чилийско вино?Или домашнярка .За чий ни е институт по тютюна,като цяла България пуши вносни цигари или институт по памука ,както някой е писал ,след като сеем символични количества?Като дойде чужденец тук ,в института ,в който работя го водят по кабинетите и го черпят,но НИКОГА не и във фермите/преди,сега вече ги отделиха/,защото там
ще види как хранят животните с кофи,как прозорците са закрити с найлон,а
дупките на покривите с велпапе.Как инвентарът е от преди 20-30-40 години,
в лабораториите няма нищо,освен потрошена стъклария и котлон ,на който си варят кафе.Не се развива никаква ИСТИНСКА научна дейност,пишат се разни проекти,изсмукани и издъвкани от стотици източници "научни продукти
",префасонират се стари разработки.За сметка на това кабинетите са лъснати,хората се изкарват като стадо да чистят района за поредното "гости" и
поредното показване по телевизията.А ценните научни кадри топлят местенцето си до пенсия,че и след нея."Реформите" включват съкращението на параджията и чистачките.Кого лъжем,че правим наука?И докога? Колеги,
пишете,бъдете активни !
цитирай
24. анонимен - Браво на д-р Митова!Най-после н...
12.06.2010 15:00
Браво на д-р Митова!Най-после някой да каже истината,даже не е и цялата.
цитирай
25. анонимен - Червени некадърници
20.06.2010 12:13
Изгонете селяндурите /червените директори/ от Селскостопанска академия и всичко ще си дойде на мястото. Те знаят, че ще бъдат изгонени и в момента изхарчват всички пари , които имат институтите - да му мислят следващите директори как ще се справят! Явно указанията са такива!!!
цитирай
26. анонимен - централна догма
22.06.2010 13:24
Държавната наука у нас явно толкова може.В проекта на д_р Порязов не се нарушава
догмата аграрната наука да е само такава.В Европа корпоративната наука очевидно
добре решава въпросите на земеделието.
цитирай
27. анонимен - За размисъл
01.07.2010 11:45
ЗА РАЗМИСЪЛ
След като изчетох всички писания „ЗА” и „ПРОТИВ” и опръскващата днешното ръководство на ССА кал, се реших да кажа това, което си струва да се знае, преди да хули структурата, която ни дава хляба.
През 1982 г. ССА беше закрита заради „непокорството” на акад. Куньо Стоев, който всъщност имаше най-добрите намерения да съхрани академичната общност, но не беше разбран от никого. Съображенията за закриване на следващата ССА бяха чисто политически, и разбира се, както винаги икономически. Сега сме на кръстопът и на крачка от подобен финал.
Въпросът е, ще намерим ли сили да спрем с хулите и да се обединим или ще вървим надолу по течението, което ще провокира обществената нетърпимост и ще ни помете като лавина, за да погребе окончателно надеждите на много хора. За страна като нашата, науката винаги е била последна грижа на управляващите. Затова, когато хората, които я правят тази наука, се петнят и хулят сами взаимно, гибелта й е неминуема. Доверието на хората изчезва, деструктивните процеси се задълбочават и решенията идват бързо и са необратими. Личните интереси стават водещи. Жертвите са неизбежни.
Нима няма достатъчно мъдри хора сред нашата научна общност, за да се прозре тази проста истина или ще се петним докато сринем и малкото съхранено с огромни усилия. Известни са повратите в развитието, възходите и паденията на аграрната наука. Знае се и генезисът и движещите сили на тези процеси. В повечето от случаите това са били политически подбуди за хора, които виждат себе си на върха, без да имат качествата за това. Но животът е доказал, че човек не може да надскочи себе си.
Кой, кой е в същност в сегашната дискусия.
Кой и до кога ще провокира тези безсмислени дебати?
Нека започна по реда.
Иван Порязов – неговите идеи за преструктуриране на аграрната наука са широко известни и, за съжаление, в доста уродлива форма бяха реализирани. Слава на Бога, че унищожителният процес беше своевременно спрян. Иначе камък на камък нямаше да остане от земеделската наука. Включително и ИЗК „Марица”, който той ръководеше, щеше да е отдавна забравено минало.
Тотка Митова - Няма човек от системата, който да не знае, че неполучила изискващото се за длъжността научно звание беше наложена от СДС за зам.-изпълнителен директор на НЦАН . Когато прави оценките за днешното състояние на аграрната наука обаче, би следвало да отчете това, което тя самата извърши в продължение на пет години, за спиране на нейното развитие. Човешката памет е жива. Ще се намери някой и след години да го напише това, защото животът не е само настояще, той е и нашето минало. Когато човек няма потенциал за заемания пост, той се ограничава до задоволяване на собствените си потребности. Добре е да се възползваш от екстрите на властта, но е добре и да имаш реална преценка за това, заслужаваш ли мястото, което ти е било подарено.
Съмишленици на Тотка Митова, злонамерени, политически ангажирани, за съжаление не външни лица, а служители на ССА. Хора без човешки добродетели, за които основното занимание е писането на клевети и обиди по адрес на всеки. Мотивът им е - Важно е да си против, няма значение срещу кого и какво.
Ангажирани с настоящия ден и бъдещето на системата служители в ССА, които болеят за нея, дразнят се от обстановката и намират за безсмислена водената дискусия.
Защо не се проумява мъдростта – Волът рови, но хвърля пръста на главата си! Нима не си даваме сметка, че в сегашния момент е важно да се съхрани структура. Иначе, дискутираните решения са достатъчно тревожни и широко известни.
Най-близкото до ума обаче е това, че ССА просто няма да я има.
Тогава всички ще загубим!
Готови ли сме на такава жертва?
цитирай
28. анонимен - zakon
04.07.2010 00:04
Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект



З А К О Н

за изменение на Закона за Селскостопанската академия

(Обн., ДВ, бр. 113 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2003 г., бр. 43 и 54 от 2008 г. и бр. 10, 74 и 99 от 2009 г.)

Параграф единствен. В чл. 3, ал. 5 се правят следните изменения:
1. В основния текст думите „след съгласуване със съответните ръководители на институциите по ал. 2” се заличават.
2. В т. 2 думата „системно” се заличава.

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на ……………………… 2010 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.




ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:

(Цецка Цачева)




цитирай
29. анонимен - До № 27 - Размислих !
04.07.2010 16:40
Драги анонимко,а може би драга анонимке,
Сълзи ме обляха след твоето сърцераздирателно писмо. Припомнянето за Куню Стоев,заради когото беше закрита тогавашната ССА, ме натъжи много.Благодаря ти,че ми напомни и за грижите,които правителството на Сергей Станишев и неговата невярна политически съпартийка - Светла Бъчварова, положиха за пропадането на земеделската наука и в частност на ССА.Твоето писмо ме накара да се замисля- всъщност има ли ССА? Така ли трябва да остане - с един председател и един измислен научен секретар и с няколко послушни слуги - директорчета и директорки? И с няколко пенсионерки - лакейки в централата на академията? И наистина трябва да благодарим на г-н Порязов,че казва истината, от която боли.Ах,как боли! А ще ви заболи още повече след като великата ви покровителка-председателка бъде дадена под съд за плагиатство и корупция.Ти,драги анонимнико,не плачеш за съдбата на стотиците честни и умни научни работници и персонал на ССА! Ти плачеш за своята предизвестена участ след като бъде възстановена правдата и законноста и възмездието ви застигне!
цитирай
30. анонимен - Да има еднакъв аршин
11.07.2010 16:22
В поръчковото изявление "За размисъл" ми направи впечатление текста, в който д-р Митова е укорявана,че като ст.н. втора степен е заела незаслужено поста зам.изпълнителен директор на НЦАН.Учудващо!!! Какво да кажем тогава,че ст.н.с.втора степен Светла Бъчварова зае поста на изпълнителен директор на НЦАН, а след това и председател на ССА??? А като старши 2 степен си присвои и степента доктор хонорис кауза!!!Значи Бъчварова може,но Митова -не! А кой как се е възползвал от властта скоро ще стане ясно.Второ :ако Митова 5 години е спирала развитието на аграрната наука, какво е правила през това време нейната шефка Бъчварова? Гледала е безучастно разсипването и? А след освобождаването на Митова подобри ли се с нещичко състоянието на аграрната наука? До къде ни докара ръководството на ССА в лицето на Бъчварова и Вичев? Няма пари за ток,за телефони,да не говорим за експериментална дейност! Стигнахме до там,че да си плащаме разходите за командировки и материали от мизерните ни заплати. Митова ли е виновна,след като 5 години не е в централата на ССА??? Да, човешката памет е жива! Не забравяйте това!
цитирай
31. анонимен - Малко остана
11.07.2010 19:37
МОТИВИ КЪМ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 43 ОТ 2008 Г.)
Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост, която осъществява дейността си в рамките на държавната аграрна политика в съответствие с общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
Селскостопанската академия се ръководи от Управителен съвет, който се състои от председател и 16 членове – представители на Аграрния университет - Пловдив, Университета по хранителни технологии - Пловдив, Тракийския университет - Стара Загора, Русенския университет "Ангел Кънчев" и Лесотехническия университет – София, Българската академия на науките и Селскостопанската академия. Председателят на Управителния съвет се назначава и освобождава от министър-председателя, а членовете на управителния съвет - от министъра на земеделието и храните по предложение, съответно след съгласуване с ръководителите на изброените организации.
Назначаването на председател и членове на Управителния съвет на Селскостопанската академия след набиране на предложения, както и съгласуването на тяхното освобождаване по реда, предвиден в действащия Закон за Селскостопанската академия обхваща продължителен период от време и съдържа потенциална възможност за конфликти в организациите при избора или освобождаването на техните представители. Управителен съвет създаден в резултат на тази процедура е неефективна и неработеща структура, която се отразява негативно върху качеството на управление на Селскостопанската академия и не позволява успешното й адаптиране към процесите на реформи, протичащи в страната.
Същността на административната реформа, провеждана от правителството в момента, освен намаляване на бюджетните разходи и заплати, включва и нов начин на работа, и на мислене. Предлаганото изменение на разпоредби от Закона за Селскостопанската академия, дава възможност на министър-председателя и на министъра на земеделието и храните да прилагат гъвкав управленски подход и по целесъобразност, със свое решение да изменят състава на Управителния съвет на Селскостопанската академия.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БОЙКО БОРИСОВ
цитирай
32. анонимен - вън червената мафия
22.07.2010 17:54
ЧЕРВЕНИТЕ НЕГРАМОТНИ ДИРЕКТОРИ ТРЕПЕРЯТ, ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗГОНЯТ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ!!!
цитирай
33. анонимен - Поздравления
31.07.2010 20:31
Поздравления за г-н Порязов, че хвърли камък в блатото на Селскостопанска академия! Не е виновен той за неприятните аромати, които се разнесоха. Това е едно от гнездата на комунистите в България. Не е нормално в 2010 г. научни работници да се боят да се подпишат под това, че ръководството на Селскостопанска академия е некадърно и да бъде сменено възможно по-бързо!
цитирай
34. анонимен - Слава на БКП!
08.08.2010 23:52
Бившият заместник- министър на земеделието и храните Светла Бъчварова е новият областен председател на БСП в Хасково. Тя е била избрана за заседание вчера. Досегашният председател на областния съвет на социалистите Минка Стоянова е подала оставка, посочвайки лични мотиви и, че поема отговорността за резултатите от парламентарните избори.

Участниците в заседанието, сред които и депутатът Емилия Масларова, са обсъдили стоящите пред БСП задачи - организационно укрепване и консолидиране на партията, разширяване на нейното влияние сред всички
цитирай
35. анонимен - научен сътрудник
11.08.2010 15:40
Тази последната новина не ни "топли".Институтите от провинцията искат смяна и нови правила в управлението на ССА! Бъчварова ако иска и на Станишев на мястото да става! Земеделската наука няма да загуби много!
цитирай
36. анонимен - ехооо
28.08.2010 09:21
От към ССА и по-специално Костинброд замириса яко на г..вна.Явно учените са били толкова уморени от тежката научна работа,че разпускали с непълнолетни в секс оргии и кокаин.Бъчварова мълчи,управлението на института-също.
Министърът пък щял да провери-какво?Сексуалната им ориентация ли?При положение,че са хванати на калъпа от полицията?Пфуй,че гнусно.Иначе ревове за заплати-от къде пари за секс-уикенди през седмица и кокаин,дрогата на богатите,а?А аз с данъците си да издържам шайка гадни педофили и наркомани,
които имитират наука?ПОЗОР
цитирай
37. анонимен - до Премиера
02.09.2010 21:38
Крайно време е някой да озапти тази женска шайка от корумпирани директорки начело с Бъчварова . Плячкосват и съсипват всичко след себе си.
цитирай
38. анонимен - МОЛБА ДО ЗЕМЕДЕЛСКИЯ МИНИСТЪР
29.09.2010 19:08
Моля върнете на Земеделския институт в Шумен базата, която беше насилсвено отделена от Бъчварова и превърната в Държавно арендаторско губещо предприятие,субсидирано от държавния бюджет и протекционирано от БСП.Временно назначената директорка пази поста си като продава старо желязо и дерибейства.
цитирай
39. анонимен - На всички им писна
25.12.2010 19:44
...Времето минава и всичко се забравя...Така всички забравиха и ССА , и реформите...който така и не са започнали...Събиранията на ССА ръководствата прилича на комунистически сборища , на които ТОТАЛНО НЕГРАМОТНАТА другарка Бъчварова събира бабичките и започва да говори врели - некипели...от рода на "дайте да дадем другари" ...Целта била да да се запази статуквото...независимо на каква цена...И бабичките, директорки на институти, викат "бог да поживи другарката Бъчварова...Пфуууууу...Пълна помия, гнусотия---
цитирай
40. agro - ЧНГ
29.12.2010 13:33
Нека да бъдем оптимисти в навечерието на новата 2011 година. Такава прогнила структура като сегашната Селскостопанска академия рано или късно ще си отиде и това може да стане много скоро. Дано да се замени с нещо по-добро!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
цитирай
41. анонимен - до 40: Дано да имате реални основ...
29.12.2010 16:04
до 40: Дано да имате реални основания за такъв оптимизъм!!!
цитирай
42. анонимен - реалист
09.01.2011 13:47
КРИТЕРИЙТЕ ЗА ПРИЕМ НА ДОКТОРАНТИ В ПРОВИНЦИЯЛНИТЕ ИНСТИТУТИ Е СВЕДЕН ДО УНИЗИТЕЛНО ПРИНИЗЕН КРИТЕРИИ- КАТО ЗА НАШИ ХОРА-БЕЗ УНИВЕРСИТЕТСКА ПОДГОТОВКА И С ПРОТЕКЦИИ.Срам и резил!
цитирай
43. poryazov37 - За докторантите
09.01.2011 19:39
Как така без университетска подготовка?Докторантурата е последната степен на университетската подготовка и първа в научната кариера.
цитирай
44. анонимен - до реалист
10.01.2011 16:52
Какви критерии за университетска подготовка и доктурантури говориш? Умните и амбициоэни деца се обучават в чужбина, а в СА наблягаме на количеството и на връзките.
цитирай
45. анонимен - до зам.земеделския министър
17.01.2011 13:24
Молим да финансирате проекти с приложна насоченост в областта на земедел. ието и дайте възможност на научните колективи по проекти да се развиват във базите си. Те са техни!! ССА в този си вид е изчерпила ресурсите си на кординатор и пречи.
цитирай
46. анонимен - do 45
19.01.2011 06:05
до 45: Пишете в министерството. Там има по-голяма вероятност да ви чуят, отколкото тук.
цитирай
47. анонимен - Няма ясни предложения за промяна
19.01.2011 18:30
Ясно е, че ССА се нуждая от промени. Те трябва да водят до ангажиране на аграрната наука с основните проблеми на земеделието у нас, с повишаване на продуктивността и икономическата ефективност на нашето производство, както и с конкурунтната и способност. Науката трябва да помогне за развитие на интензивните отрасли - животновъдство, зеленчуко производтво и овощарство. Нуждата от промени е налице. Дайте да видим конкретно какви и как. Ясно е че сегашното ръководство на ССА няма намерения за промени, няма и идеи. Дайте да мислим повече как да се излезе от батака в които сме изпаднали.
цитирай
48. анонимен - ОТ батака ще излезем тогава, когато ...
24.01.2011 15:06
ОТ батака ще излезем тогава, когато министрите на науката и земеделието сменят Светла Пиралкова.Лошото е това, че и двамата са далече от материята ССА и от похватите, с които се ръководи.
цитирай
49. анонимен - Въпроси към министри и зам. министри - по точно за умни хора!
31.01.2011 14:57
Какво направи ССА за изчезването на памука в България, независимо наличието на Институт по памука.
цитирай
50. анонимен - Как ръководи Бъчварова и нейната ...
01.02.2011 19:24
Как ръководи Бъчварова и нейната свита в ССА,може да надникнете в Земеделския институт- Шумен. Отдели производсвената база, пенсионира Стойчо Сланев и любимата му секретарка , изплатиим по 6-7 отпуски и ги изпрати да командерат в базата. Изпълняват се всички прищевки на Стойчо Сланев-ако не му харесва някои,докладва на Бъчварова и всичко е по неговата гайда. Безобразията на тези хора нямат край!!
цитирай
51. анонимен - Хосни Мубарак подаде оставка
12.02.2011 16:46
А нашите неграмотни номенклатури какво чакат още?
цитирай
52. анонимен - 24 май
24.05.2011 13:11
Честит празник, колеги!
цитирай
53. анонимен - Напразни напъни
24.05.2011 21:47
21.05.2011г. - според източници от системата на ССА (пожелали да останат анонимни), ст н. с. д-р Стайка Лалева - директор на Институт по говедовъдство и овцевъдство - Стара Загора е разпратила до директори на институти от ССА Писмо, което следва да подпишат и да се явят в 10ч. на 25.05.11г. пред Министерски съвет за среща с Министър-председателя , за да защитят директора на ССА.

Нападките в писмото по отношение на министър Найденов и зам.-министър Костов не са нищо ново, и са част от репертоара на партийната номенклатура, която прави отчаяни опити да се удържи на повърхността.



Освен с интервюто си дадено за вестник 168ч. "Хибрид между коза и коч !!!" и старозагорския Млекомат на стойност 15000 евро, въпросната д-р Стайка Лалева ще стане известна и с напъните си да инициира бурен протест на директорите от системата на ССА, но това едва ли ще стане факт, които се има в предвид че предстоят персонални проверки на всеки един от тях. Все пак, похвалната инициатива "верни на п......а" ще види бял свят, но едва ли ще даде реален резултат.

цитирай
54. анонимен - промяна
27.05.2011 17:09
Освен Светла Бъчварова веднага трябва да бъде подменен Управителния съвет на ССА, който е съставен от послушни директори, назначени от Бъчварова. След това трябва да се изгонят всички червени директори като се започне с Величка Котева от Института в Карнобат.
цитирай
55. анонимен - уволнение
27.05.2011 20:10
http://www.blitz.bg/news/article/109540
цитирай
56. анонимен - корупция
29.06.2011 15:56
От 16 до 21 януари 2011 г. Величка Котева беше на екскурзия в Барселона, Испания за сметка на BASF. По-късно институтът, на който тя е директор, купи препарати за растителна защита от същата фирма!!! Информирахме ръководството на ССА за тази очевидна корупция, но от там потулиха случая! Ще информираме ръководството на ГЕРБ за тази наглост!!!
цитирай
57. анонимен - pitane
05.07.2011 22:01
моля за информация за доц. Панайотова
цитирай
58. анонимен - Въпрос
19.07.2011 16:24
Каква ще е процедурата за кандидатстване и назначаване на нов председател на ССА? Одитите в каква посока се движат- отгоре надолу или отдолу нагоре?
цитирай
59. анонимен - научен сътрудник в растениевъдството
14.09.2011 17:41
Поздравление за доц, Панайотова! Най-после агроном на ръководен пост в Академията. До сега там земеделелския отдел се ръководеше от хора, които не различаваха пшеницата от ечемика, но имаха притенцийте да ръководят тази материя. Много сили и издръжливост!
цитирай
60. анонимен - анонимен
27.09.2011 11:40
Блаженни са вярващите, че Панайотова разбира нещо от пшеница и ечемик, и изобщо нещо от проблеми в производството. Тя си разбира само от овес....Освен това тя никога нищо не е разбирала и не е била адекватна за проблемите в земеделската практика и българските научни изследвания.
Просто е една послушна маша, която прави мили очи на Костов, изпълнява всичко което и каже и със зъби и нокти се бори да настани на ръководни длъжности най-добрите си некадърни приятели.
Така, че и сега горката ССА няма нито един, който да знае какво трябва да се направи.
Пак с горката Николова положението е още по-плачевно. Да вземе и да се пенсионира, та да дойде човек, който ще знае какво да направи в полза на българската зем. наука.
цитирай
61. анонимен - до 60
19.10.2011 21:21
... кой знае, какво трябва да се направи в ССА?
цитирай
62. анонимен - възмутен
05.01.2012 11:26
Докога господа от ССА и Земеделското министерство ще държите Стойчо Сланев да дерибейства в Производсвената база на Земеделския институт? Крайно време е да си заминава в пенсия, но преди това му направете ревизия на поразиите и злоупотребите!
цитирай
63. анонимен - Докога господа от ССА и Земеделс...
21.01.2012 17:11
анонимен написа:
Докога господа от ССА и Земеделското министерство ще държите Стойчо Сланев да дерибейства в Производсвената база на Земеделския институт? Крайно време е да си заминава в пенсия, но преди това му направете ревизия на поразиите и злоупотребите!

цитирай
64. анонимен - знаещ от ДП Експериментална база към ЗИ Шумен
05.04.2012 13:52
Стойчо Сланев е вече пенсионер, но остави базата с 400,000лв задължения и хората сега получават само аванс!! Никой не го попита защо е така?????????
цитирай
65. анонимен - модная одежда для дам
19.10.2012 14:17
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://ibooks.su/user/HaincHouttync/>купить обувь через интернет </a> купить мужские джинсы с мотней <a href=http://totbar.kz/user/tallebyaccunc/>обувь котофей купить </a> детское платье спицами <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья для полных 2012 </a> платья классика ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100 </a> - where can I purchase Kamagra Fedex delivery :.canadian Kamagra .:<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Cheap Kamagra zenegra Generic viagra Buy </a> - Kamagra viagra sildenafil site ebaycoUK
цитирай
66. анонимен - бижутерия интернет магазин украшения
20.10.2012 22:15
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://legalizeclub.org/user/ThycleBottect/>каталог одежды для женщин </a> заколки для волос интернет магазин <a href=http://cheats-ru.ru/user/Whindydic/>черное платье </a> сумки для девочек подростков купить <a href=http://dejavu.ua/>купить сумки баулы </a> магазины для беременных ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Cheap Kamagra caverta Generic viagra online </a> - Kamagra Kamagra Kamagra lovegra UK viagra : Kamagra Oral Jelly 100mg free shipping : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>pricing for Kamagra </a> - Kamagra review tablet
цитирай
67. анонимен - купить красное коктейльное платье
22.10.2012 05:51
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://skynet777.com/user/empishomips/>магазин женского нижнего белья </a> пальто купить киев <a href=http://allbest-film.ru/user/Bigorgara/>бижутерия оптом </a> colin s каталог одежды <a href=http://teplo56.ru/user/AspiteAmews/>работа на дому сборка бижутерии </a> корейские интернет магазины одежды ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Online shop Kamagra Online India </a> - Kamagra gold :.Kamagra online Fedex overnight shipping .:<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Kamagra supplies UK </a> - Generic Kamagra Canada
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poryazov37
Категория: Политика
Прочетен: 903632
Постинги: 53
Коментари: 833
Гласове: 62
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930